Trondheims siste spillbutikk åpner i nye lokaler

For en del år tilbake fantes det to butikker i Trondheim som solgte rollespill, tegneserier, fantasy- og sci-fi-litteratur,  terninger, brettspill, samlekort, og så videre. Nerdeting. Noen år senere sto de lokale nerdene igjen med kun den ene: Outland Trondheim. I motsetning til Oslo har Trondheim nøyd seg med den ene Outland-butikken, helt nederst i Munkegata (den med alle bussene), klemt inne mellom undertøysbutikker, frisører, og ei dataspillsjappe. Riktignok har Outland Trondheim hatt noe variert utvalg oppigjennom årene, men nok til å holde den gående. Lokalet var dog ikke så omfangsrikt, og det ble vanskelig å ferdes mellom enkelte av hyllene.

Dette ble forandret da det ble klart at Outland Trondheim fikk flytte inn i nye lokaler. Kjelleren i kjøpesenteret Mercur i Kongens gate skulle bli butikkens nye hjem. I stedet for å være klemt inne mellom frisører og dametruser, skulle butikken få boltreplass i umiddelbar nærhet av Nille og senterets toaletter. Facebooksiden til Outland innkalte til nyåpning klokka ti den 21. juli, med 15% rabatt på alle varer, og Imagonems reporter hadde som plan å være der presis. …nå gikk ikke det helt som det skulle, siden reporteren mistet bussen og ikke hadde fått morgenkaffen sin, men som trønderne sier: «Tænk dæ læll!»

Ti minutter over ti ankom Imagonems reporter de nye lokalene. Det er to innganger til butikken: den ene går via ei rulletrapp ved siden av H&M sin sminke/sko/hatte/sjampo-avdeling i første etasje. Trappa er godt kamuflert bak noen andre trapper som går opp til andre etasje og en million klesbutikker. Den andre inngangen går via en annen rulletrapp ved siden av en vanlig trapp, som fører ned til halvetasjen med Nille og toalettene, og en ekstra trapp ned til selve kjelleren der Outland boltrer seg. Ankommer du via den første inngangen, ser du først kassa til venstre, og til høyre en hel vegg med tegneserier. Ved siden av trappa står det en modell av en heksekost fra Harry Potter i full størrelse, med en oppfordrende lapp: «Vennligst ikke rør». Ankommer du via den andre inngangen ser du først ei hylle rett foran deg, hvor noen spesielt fine tegneseriebøker står utstilt. Bak der igjen finner du avdelingene for manga og den nye Lego-avdelingen.

R2-D2 på London Bridge – bare én av mange muligheter!

Innerst i lokalet finner man en vegg med fantasy- og sci-fi-litteratur. Gløtter man til venstre for den, skimter man en lav hylle med rollespill, og bak der igjen ligger brettspillene. Imagonems reporter noterte seg litt skuffet at det ikke var så mange rollespill i butikken i det hele tatt, og at de norske rollespillene kun var representert ved tilleggsboka til Draug, den som heter Beist og Borgerskap. Reporteren så sitt snitt til å trekke frem et eksemplar av Den lille boka om rollespill og satte den midt i lyset av en spot som pekte ned på hylla.

Som om denne boka skal ligge bortgjemt?

Det var få kunder, noe som egentlig bare aksentuerte den gode plassen butikken hadde fått. Her kunne man nesten gjennomført en lyssabelduell uten fare for å velte verken pappfigurer, vitrineskap, eller ansatte i prosessen. Reporteren støtte raskt på en bekjent som både er laiver og medlem i trondheimstegnerne, og rykter svirret om at Mads Eriksen skulle komme og tegne på veggene, og at butikken skulle få besøk av Nordic Garrison. Eriksen så man ikke noe til den tiden man befant seg i butikken, men Nordic Garrison stilte med en fem-seks mann som poserte både i og utenfor butikken.

«Er det ROMfolket? Høhøhøhøhøøø…» (faktisk sitat fra forbipasserende)

Noen av trondheimstegnerne dukket også opp, og etter noe venting, begynte de å dekorere en gang bakerst i lokalet. Akkurat på åpningsdagen var ikke denne gangen mye i bruk, og reporteren håper at lokalene bak gangen også skal bli tilgjengelig for kunder senere, så tegnerne ikke skal ha tegnet forgjeves.

Ikke mye alburom å få helt innerst, bakerst, where no artist has drawn before.

Klokka ett tok reporteren kaffepause. Da man returnerte klokka halv tre var det mange flere kunder i lokalet, men herr Eriksen hadde fremdeles ikke ankommet (med mindre han var inni en av Stormtrooper-rustningene, og i så fall var det ingen som sa noe mer om det). Reporteren kjøpte Munchkin Booty og forlot lokalet. Det sies at noen nerder senere på dagen tok et helt nerdeutdrikkingslag innom butikken, men da var det ingen fra Imagonem der. Dessverre.

Reporteren er selv fra Trondheim og har kjent til butikken i alle år. Siden den første åpningen av butikken har salget av rollespill, utvalget av spill, og betjeningens peiling på dem, gått nedover. Salget og kompetansen omkring manga har derimot gått opp. Dette er selvsagt fabelaktig for manga-målgruppen, men trist for rollespillerne. Rollespill har rett og slett blitt nedprioritert. Samtidig må man ha i tankene at Outland er en butikk som skal gå med profitt. Hadde den ikke det, hadde det blitt trist for alle.

Enkelte bøker kunne kanskje veket for andre når det gjelder utstillingsplass.

Høydepunkt:

  • Tenåringsjenta med rosa hår og Pokemon-lue som danset rundt i butikken og pekte på alt hun hadde lyst på. Reporteren blir glad bare av tanken! (Fikk dessverre ikke noe bilde av henne før hun forsvant.)
  • Nordic Garrison.
  • Den gratis pakken med 15 kort som butikken la ved da reporteren kjøpte Munckin Booty.
  • Bord og stoler satt opp bak rulletrappa, hvor man kunne sitte og spille hvis man hadde lyst.
  • Variert kunde-demografi, fra de helt unge til de noe eldre, fra hengslete tenåringer til gammelnerder, fra Star Wars-skjorter til allværsjakker. Come one, come all!

Hva mangler i den nye butikken:

  • Laiverstæsj: kostymer, latexvåpen, og så videre. Et par nylontabarder hang sammen med t-skjortene, men det holder i grunnen ikke. Trondheim har et aktivt laivermiljø og utgjør potensielt et ganske stort marked.
  • Norske rollespill.

Trackbacks

  1. […] Jeg har begynt å skrive for Imagonem: Trondheims siste spillbutikk åpner i nye lokaler […]

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English