Ole Peder Giæver skrev denne gaiden til å bedrive Imagoneri til #34.
Har *du* det som trengs for å skrive for Imagonem? Er du i stand til å grave med stumpene av brukne fingre i den vulkanske gjørmen av din underbevissthet? Kan du projisere tankene dine til Saturns ytterste måner og hente tilbake spillrelevante fragmenter til bruk for menigmann? Er du villig til å bedrive blodslit uten annen takk enn kanskje å motta bladet i posten?
Da er du vår kvinne/ mann/ antropomorfe skapning!
Her er noen tips og tricks for å gjøre skrive- og påfølgende leseprosess til mindre av et infernalsk smertehelvete og mer av en sublim-paradisisk reise:
1. Begynn med en idé
I slutten av denne artikkelen har jeg skrevet noen forslag til hva du kan skrive om, men variasjonsmulighetene er uendelige. Den beste retningslinjen vi kan gi deg er egentlig å skrive ting du selv kunne tenkt deg å lese om. Imagonem har hovedfokus på bordrollespill, men vi tar også imot artikler om levende rollespill, brettspill, kortspill, science-fiction, horror, fantasy, animé, manga, tegneserier, dataspill og kule filmer.
2. Tenk gjennom hva slags artikkel du vil skrive
Artikler faller ofte inn under ulike genre, som har forskjellig særpreg. Vi kan ikke gi noen fyllestgjørende oppskrift på alle genre her, men minner om noen av dem, og om at det finnes bøttevis av utfyllende informasjon både på internett og i ulike lærebøker. Vi krever ikke at dine artikler oppfyller noen form for formelle krav, men det kan som kjent være greit å kjenne reglene før man bryter dem.
Skriver du en anmeldelse bør den for eksempel inneholde en forklaring om hva produktet er, hvilke styrker og svakheter det har, og din dom over produktet. Skriver du en nyhetsartikkel prøver du kanskje å løfte frem et hovedpoeng i artikkelen som du synes er spesielt interessant, aktuelt, vesentlig eller sensasjonelt, og bruker teksten til å underbygge dette poenget. Språket er ofte knapt og presist, artikkelen er fokusert på hovedtemaet du har valgt.
En reportasje er en type artikkel hvor du bruker skjønnlitterære grep til å fortelle en slags «historie fra virkeligheten», for eksempel om din tur på rollespillkongress eller om en laivopplevelse du har hatt. Reportasjen har ofte en dramatisk struktur, på samme måte som en novelle.
Noveller er skjønnlitterære tekster, og følger ofte visse formkrav det gjerne står litt om i norskbøkene på videregående. De kan for eksempel skrives med en innledning, konfliktopptrapping og overraskende slutt.
En petit er en morsom eller underfundig korttekst om et tema som opptar deg, og så videre.
Å ha et bevisst forhold til hva slags artikkel du vil skrive kan hjelpe deg til å komme i gang og å jobbe mer strukturert.
3. Det er lov å skrive kort
Undersøkelser blant avislesere viser at det som blir mest lest i avisene er småstoffet: notiser, småspalter, petiter og korte artikler. En Imagonemskribent er ikke på noen måte bundet av slike tabloide hensyn, men det kan være greit å ha dem i bakhodet. Ofte kan det å påtvinge seg en tegnbegrensning bidra både til å skjerpe kreativiteten og ikke minst å kutte vekk daukjøtt fra artikkelen. Ved å tvinge deg til å kutte i teksten kan det hende du klarer å kvitte deg med gjentakelser, intetsigende formuleringer og formuleringer som er for omstendelige. En kortere nyhetsartikkel i en avis er gjerne på rundt 2500 tegn (uten mellomrom). Tegnlengden i teksten du jobber med finner du i Word ved å gå til Verktøy -> Ordtelling (Tegn u/mellomrom).
4. Det er lov å skrive langt
Imagonem er ikke en tabloidavis. Vi er et fanzine laget for og av leserne, og hvis du trenger noen sider for å få sagt det du vil har vi den plassen til rådighet. Bare pass på at artikkelen blir lang fordi du trenger og utnytter plassen, ikke fordi du ikke orker/gidder å kutte i din egen tekst.
5. Tenk gjennom språket ditt
Legg teksten fra deg en stund, før du går tilbake og vurderer hver enkelt setning. Bruker du unødvendige fremmedord? Skriver du i presens og i aktiv, handlende form der du har mulighet til det? Skriver du konkret fremfor abstrakt («Einar gikk langsmed E6» vs. «Mannen gikk bortover veien»)? Bruker du noen gøyale formuleringer eller morsomme bilder i teksten din? Er det mulig å splitte opp noen av de lengste setningene? Har du strødd noen overraskende elementer, spenningstopper og hint rundt om i teksten som får leserne til å ville henge med videre?
6. Ville du selv lest denne artikkelen?
Dette er på en måte selve lakmustesten. Det er veldig vanskelig å ha tilstrekkelig avstand til en tekst man selv nettopp har skrevet, og man kan ofte bli blind for svakhetene i egen tekst. Prøv å putte på deg brillene til en travel, skeptisk leser. Kikk på tittelen din; fenger den? Forteller ingressen og tittelen hva saken din handler om og hvorfor noen skulle ville lese den? Er de første avsnittene medrivende nok til at leseren vil henge med gjennom hele teksten? Er sluttproduktet en sak du selv ville synes det var verdt å lese gjennom hvis du ikke hadde skrevet den selv? Du kan også vise teksten til dine medspillere og høre hva de synes. Vi i Imagonem-redaksjonen kan være behjelpelige med tilbakemelding til dem som ønsker det. Send oss teksten din en tid før deadline, så kan vi bearbeide den i fellesskap.
7. Hold deg til deadline
Imagonem har ikke akkurat rykte på seg for å fungere som et oljet sveitsisk urverk når det gjelder utgivelsestakt. For å få ut bladet til abonnentene i et halvjevnt tempo trenger vi a) å få fylt det med artikler b) å få inn artiklene innen en viss tidsfrist. Derfor opererer vi med såkalte deadlines, som er den datoen vi ønsker å motta artikler på (eller aller helst innen).
8. Husk å gi oss adressen din
Den viktigste «gulroten» vi har å tilby våre bidragsytere er at dere mottar bladet. Hvis du har lyst til å få bladet tilsendt er det viktig at du legger ved hjemmeadressen din når du sender oss bidrag.
9. Send oss artikkelen
Send artikkelen din som ren tekst i meldingsfeltet til epostadressen imagonem[alfakrøll]yahoogroups.com (erstatt [alfakrøll] med en @)
10. Noen ideer til ting du kan skrive om
(Dette er først og fremst uttrykk for hva jeg personlig kunne tenke meg å lese om i Imagonem. Du kan ha helt andre ideer som er minst like bra!)
* Rykende fersk industriinfo: De-og-de har gått konkurs, de-og-de jobber med det-og-det konseptet, det-og-det spillet kommer ut da-og-da.
– Metode: sjekk Gamingreport.org og se om du finner noe du har lyst til å skrive om der, sjekk hjemmesidene/send mail/ring til selskap som lager produkter du liker og spør hva de driver med om dagen.
* Rykende fersk sladder fra norsk spillmiljø: de-og-de arrangerer den-og-den laiven, de-og-de har gitt opp det-og-det spillet, den-og-den ligger i heftig flamewar på Rollespill.net.
– Metode: Følg med på rollespill.net og se om det er noen av diskusjonene der som kan bli kimen til en artikkel, ring noen av dem som sier at de har ting på gang og spør om de kan tenke seg å stille opp på et lite intervju, følg med på hjemmesidene og nyhetsbrevene til ulike spillfestivaler, ring Outland og Avalon og hør hva som rører seg.
* Rollespillanmeldelser skrevet med fynd og klem
– Metode: skriv en e-post til oss hvor du forteller hvilke produkter du har lyst til å anmelde. Vi kontakter selskapet som produserer produktet og ber dem sende et anmeldereksemplar. Vi sørger for at produktet kommer deg i hende. Vurder produktet, skriv en anmeldelse, send den til oss. Behold produktet (ekstra frynsegode for anmeldere).
* Intervjuer med relevante folk
– Metode: Kontakt spillskapere, spillere og forlagsfolk du synes er spennende/driver med spennende ting, og snakk med dem om det de driver med. Skriv ned intervjuet, klipp vekk de delene av samtalene som er kjedelige, omskriv til indirekte tale en del steder for å spare på antall tegn og send det til oss.
* Småstoff, fjoll og fjas, subversive holdninger, anarkiske utbrudd
– Metode: skriv kort og vær morsom (ingen av delene er så lett som mange tror).
* Gode hjelp-til-selvhjelp artikler, som lærer meg et eller annet nytt, eller inspirerer meg til å jobbe med kampanjen min: hvordan bygge en bra fantasyverden, hvordan designe et kult eventyr, hvordan få en kampanje til å overleve, hvordan spille biroller på en troverdig måte, etc…
– Metode: tenk gjennom hva du er spesielt flink til innenfor rollespill, og hvordan du kan videreformidle disse ferdighetene til andre. Tenker/skriver du eventyr på en original måte kan du fortelle leserne hvordan. Er du godt oppdatert på rollespillteori kan du for eksempel skrive artikler om hvordan de teoretiske begrepene kan anvendes på selve spillerfaringen for å få mer ut av spillet.
* Tegneserier.
* Gode, korte eventyridéer
* Overraskende og nyskapende artikler som ikke passer noen av malene ovenfor (Homofile Negerprester, personlighetstester, «Æ var i krigen, og æ ska førtell dæ koss det va, du din rollespiller», o.l. )
Nå som Fremtiden Er Her er ikke lenger plassbegrensningene fysiske; vi har uten å felle en nostalgisk tåre kunnet kaste på båten alt som heter ordtelling og begrensede sideantall, og kan tilgjengeliggjøre omtrent uendelig mange sider med spillstoff – gjerne i printbart PDF-format. For papirutgaven gjelder så klart visse begrensninger inntil videre, ihvertfall til Google tar over verden og digitalt papir kan konkurrere med trykkeriene. Men spillskaper Giævers råd om å økonomisere med ordgyteriet er sikkert godt å ta med seg på veien allikevel. -RED
Hvordan kommer man i kontakt med redaksjonen?