Publisering i Pod-plebeiernes tid

Gjør et søk; det finnes ikke så mange felles stikkord å gå etter, men noen er det. Legg merke til at jeg ber deg søke; jeg kan huske når søkemotorer var noe skrot, eller bare besto av lister over saker utgiverne syntes var fint, eller som sideeierne selv hadde sendt inn. Husker du da «google» ble et verb?

Det ligger nå forferdelig mye penger, både realisert og urealisert, i den digitale kunnskapsøkonomien, og den muterer påfallende fort. Vi har kunnskapsarbeidere, og, etterhvert, et kunnskapsproletariat. Folka de rike betaler for å kunne ting for dem. Tror du meg ikke? Google igjen. Kina, så klart.

PoD – print on demand – kan fremdeles bli en flopp, eller en midlertidig trend, sånn som minidisc eller Pariserkommunen. Uansett vil den ha oppnådd noe; en plutselig oppblomstring i mangfoldet av digitale og fysiske publikasjoner som bare kan sammenlignes med spredningen av trykkpressen.

[Matthijs] navler litt om hva uavhengig publikasjon kan bety for de som vil publisere, og de som vil lese gode gammeldagse bøker. Men er nå disse publikasjonene uavhengige? Bare fordi prenteren er totalt uinteressert i innholdet, og vil trykke og skipe hva det skulle være, bare du betaler ham, er du fri for ham? Bredere: Er du fri?

«Indie» betyr egentlig frivillig arbeid. Det må det bety, ettersom arbeid for penger ikke er uavhengig. Med pengene som nå spruter inn i dataspillindustrien har noe begynt på dryppe på de som lager spill på fritiden, og meningen har begynt å bli annerledes – som denne artikkelen på [BoingBoing] illustrerer. Men skaperne blir ikke nødvendigvis frikjøpt, slik staten ynder å gjøre med norske kunstnere; de blir ansatt.

Det tar tid å skape, og vi har valgt å innrette samfunnet vårt slik at [tid er penger]. De som vil være uavhengige må derfor donere tid-pengene sine til trykkpressene og distributørene de er avhengige av for å nå ut, og i noen grad til publikummet sitt. Sjansen for å få tilbake noe som minner om en anstendig timelønn er latterlig liten.

I prosesser som krever mer enn en person, blir også de kvalitative problemene med uavhengigheten smertelig tydelig. Joda: en forfatter kan sitte tusen ettermiddager og fikle med sin Store Roman mens hun forøvrig jobber skift på marsvinfabrikken. Men spillutvikling krever om ikke annet at noen tester spillet; rollespill trenger layouting som ikke kan slenges inn på ti minutter i en piratkopi av Word, og dataspillutvikling er en formørket bysantinsk labyrint full av limfeller og vandrende advokater. Prosjekter kræsjer fordi nøkkelfolk faller fra, fordi noen mistet passordet, eller fordi ingen hadde tid til å følge opp akkurat da et vindu åpnet seg.

Den digitiale revolusjonen har satt oss alle i stand til å se profesjonelle ut; men til du viser meg penga, er både du og jeg fremdeles enkle kjellernerder, hobbyister som sakte suges tørr av vårt favorittzuschussverlag, mens de multinasjonale mediaselskapene fniser av oss hele veien til banken.

Eller kan det tolkes på en annen måte? Når folk med viktig, sterk kompetanse blir underbetalt eller går arbeidsløse, regnes det som et samfunnsproblem. Kan forklaringsmodeller fra samtalen om arbeidsfordeling, arbeidsløshet, lønn og sosial dumping også brukes på kunnskapsarbeiderne? Ikke bare på sultende kunstnere, men akademikere, fagfolk, journalister, forfattere, oversettere, lærere. Alle som jobber med hodet, og som svir av år av liv, pensjon, inntekt og muligheter for å tilegne seg ferdigheten dataøkonomien trenger mest av alt – evnen til å skape content; mening, innhold, substans?

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English