Et nytt år truer!

2012 har kasta inn håndklet, 2013 står klar til å ta over og vi er heldigvis ferdig med apokalypsevitsene nå. Det er tid for oppsummeringer og profetier, men de beste profetiene er de noen har årna på forhånd sånn at de går i oppfyllelse. Selv om spillåret først tar skikkelig av i februar og mars har følgende melding tikket inn fra miniatyrspill-NM.

Det største løftet på miniatyrspillfronten i Norge noen sinne går av stabelen 19-20. januar 2013. Da forsøker vi å samle alt som kan krype og gå til MiniatyrspillNM 2013. Det blir sturneringer i Warhammer Fantasy Battle, Warhammer 40 000 og Warmachine & Hordes, og forhåpentlig også Flames of War. I tillegg blir det malekonkurranse, demospill i en del mindre nyere systemer og stands. Og selvsagt noen overraskelser. Vi håper så mange som mulig vil melde seg på turneringene, eller bare komme og kikke – det skulle være noe for enhver.

Den norske retrosurrealistiske urbanfabelen Itras By kom ut på engelsk rett før jul, og omtalene har begynt å dukke opp. De fleste nye rollespill er skrevet av innfødte anglofone – kanskje er det derfor tidlig oppmerksomhet og noen av de første anmeldelsene kommer fra Japan og Chile.

A_QKYlvCAAAJIZu.jpg-large

Litt senere i året kan vi se frem til at det ambulerende spillmøtet Knutepunkt kommer tilbake til Norge, men siste frist for å melde inn programposter er denne måneden.

Shadowrun-MMO’en var opprinnelig planlagt for januar 2013, men kickstarteren fikk inn så mye ekstra penger at utviklerne måtte utsette for å kunne gjennomføre hele “stretch goal”-ønskelisten sin. Bordspillversjonen, Shadowrun 5th edition, er planlagt til sommeren.

2012 ble året hvor sosiale nettverk, selvpublisering, DIY og onlineshopping møttes i en serie fenomenalt vellykkede crowdfunderprosjekter. Det er ikke utenkelig at det plutselige hatet mot selvpublisering og forfatteruavhengighet fra enkelte av Det Etablertes selvutnenvte forsvarere er relatert til fenomenet. David Gaughrans demontering av et par stråmenn fra traddmediene er et like greit startpunkt for å lese om det som noe annet.

Penny Arcade Report, bloggvedhenget til webtegneserien, forteller om hva det koster å produsere et brettspill fra A til Å med Kickstarterfinansiering, og erfaringene til flere involverte parter. For rollespillenes del fins det en oppmuntrende rapport med utgangspunkt i 150 prosjekter fra Geek Industrial Complex her.

Fenomenet er ikke uten problemer – penger på avveie, prototyper som aldri blir noe av og urealistiske lovnader florerer mellom suksesshistoriene. Det er også ikke til å unngå at mye av penga ikke havner hos de innovative enkeltpersonene mange engasjerte debattanter ser for seg, men hos etablerte forlag og team av designere som på Kickstartersidene (som ikke organiserer alle disse innsamlingene gratis) har funnet en måte å gjøre gammel sosial kapital om til ny hard kapital.

Om du nå, etter å ha blitt behørig advart allikevel skulle ha blitt inspirert til å være “hip” eller “i tiden” om du vil, og gi pengene dine til et håpefullt spillprosjekt, sjekk ut et par av disse crowdfunderne som er åpne i skrivende stund:

Deluxe Tunnels & Trolls
Sorcerer Upgrade
Fate Core System
Thou Art But A Warrior
Gospel of Sarah
Vicious Crucible 3: Argentate Drift
Mummy: The Curse Core Rulebook

Juryen er ennå ute på om 2012 vil bli husket som året 3d-printingen begynte, men om den ikke slår til, ser 2013 ut til å bli en god kandidat, med stadig flere open-source mønstre, og priser som kryper fra fabrikkmarkedet i retning skrivebordsmarkedet. Ligger tinn-og-kvaepusherne i miniatyrspillforlagene an til å gå samme vei som musikkindustrien?

Bloggen Critical Hits har lagt merke til noe indiespillene lenge har inkorporert i designfilosofien sin – rollespill er ikke ferdig og over i det det sendes til bokhandelen. Wizards of the Coast har lagt alle kluter til på femteutgaven av Dungeons & Dragons. De har sluttet å publisere produkter til fjerde utgave av D&D; de har sluttet å snakke om fjerdeutgaven, de har sluttet å anbefale produktene som finnes og de har stengt ned en del av onlinesupporten. Men det stopper ikke folk som har investert seg i spillet fra å fortsette å spille det.

I slutten av 2012 smøyg et mem vi velger å kalle Cosplayerpanikken gjennom nerdekulturens nettsamlingssteder. En bølge av kommersialiseringsangst ble blandet med en solid dose misogyni under søkeordene “Fake geek girl”. Nettserieskaper John Kovalic gir korte og fyndige kommentarer her og her.

Resonnementet hos de involverte ser ut til å gå omtrent slik: Bry deg for all del ikke om den lille marketingagenten bak gardinet. Hvis noe føles ubehagelig, som at noen betaler kvinner for å vise frem kroppen sin i et forsøk på å promotere et varemerke til deg, er det mest opplagte å la ditt sinne og forvirring gå utover dine kvinnelige medkonsumenter, fordi mennesker med innovertiss ikke nyter den samme sosiale beskyttelsen og omsorgen som andre medborgere.

I skandinavia ser fenomenet ut til å bli møtt med en høflig mangel på forståelse. Kanskje sier det noe fint om kvinners status og den høye graden av tillit i samfunnene våre, eller kanskje forteller det oss mer om den begrensede graden av kommersialisering rundt de eskapistiske varemerkene her på bjerget.

En hyggeligere nyhet er at ærverdige Encyclopaedia of Fantasy nå ligger online gratis. Gå hen og fråts, Esseffere!

Spillskaperen Kenneth Hite har skrevet kontrakt med Pelgrane Press; sjekk i samme slengen hans spillrapport fra Night’s Black Agents med Zak S.

Mens vi er inne på Zak – hans nyeste kreasjon er en skurkegenerator. Hans måte å spille på baserer seg tungt på tabeller med spillelementer som får ekstra farge fra designerens unike, burleske fantasi – de som investerte i spillboken Vornheim vet at det er verdt å titte på den automatiserte versjonen av saken på Abulafia.

Noe vi ikke har tatt med? Klikk under tittelen for kommentarfelt og oppdateringer!

Oppdatering 1, også via John Kovalic; «Peak Fake Geek Girl».

enhanced-buzz-22787-1357237601-1

Oppdatering 2: Dato for Hyperions sommerleir er fastsatt; det blir 22-26 juli på Hudøy, med håp om delegater fra danske Bifrost og svenske Sverok.

Bilde - Hyperion N4F sommerleir

Oppdatering 3: Norsk Rikskringkastings rollespillsatsning, Barda, er tilgjengelig på nrk.no akkurat nåh!

ZynmgBNZs-jXjJ2_aRmU5g1w3KhB7Gc01ALFAThZIXkg

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English