
Insight RPG har et grundig kampsystem, men rollene trenger ikke være gode til å slåss for å bli dagens helter, sier forfatteren. (Alle illustrasjoner til artikkelen er hentet fra spillet).
Se, det er en tittel man ikke ofte har anledning til å skrive. Ut av intet kommer grimstadværingen Even Røssland (37) og publiserer rollespill. Insight RPG System ble lagt ut for salg på Amazon mandag denne uken. Språket er engelsk, men design og forfatter er altså helnorske.
Røssland beskriver sin designfilosofi som «litt tradisjonell»:
– Insight er laget for folk som vil slippe å grave seg dypt ned i svært avanserte og tunge spillsystemer, men allikevel ha nok regler til at alle situasjoner er dekket, sier han.
Systemet bruker tisidede terninger. Antall terninger man kaster og hvilke målverdier som fører til suksess defineres av «Abilities» og «Skills».
– Som fersk spiller trenger man faktisk ikke sette seg så veldig godt inn i reglene, men etter hvert som man lærer seg systemet bedre, vil man kunne bruke denne innsikten til å lykkes oftere og dermed ha større glede av å delta, sier Røssland.
– Hva slags inspirasjonskilder har du hatt?
– Jeg har alltid vært veldig interessert i alt som har med fantasy, sci-fi, postapokalyptiske settinger og lignende. Så både filmer, brettspill, andre rollespill og dataspill generelt har til sammen vært en inspirasjon for fantasien jeg har i dag.
Generiske greier
Systemet er av typen universelt/generisk, og Insight er ment å fungere for bruk i alle sjangre.
– De gangene jeg har spilt med dette systemet, har jeg brukt settinger som ligner på The Walking Dead, Rome, Game of Thrones og Firefly. I boka har jeg inkludert en typisk fantasy-setting for å gi innsikt i hvordan man kan bygge opp sin egen verden, sier Røssland.
Et av spillets «selling points» ligger ifølge forfatteren i rolleskapingsprosessen.
– Måten man velger Skills og måten man kombinerer Skills til Skill Combinations og utvikler karakteren slik man ønsker, er gjort på en slik måte at man lett kan lage seg en helt unik karakter. Du låser ikke karakteren din fra starten av ved å velge en forhåndsdefinert klasse som skal finjusteres på spesielle måter for at den skal fungere best mulig i diverse kampsituasjoner. I Insight RPG System skal du kunne dyrke fram din egen person, og ingen forhåndsdefinerte begrensninger skal kunne bestemme at du har gjort dårlige eller fornuftige valg, sier Røssland.
Satser internasjonalt
Spillet har, slik vel er tradisjonen i tradisjonelle systemer, grundige regler for kampsituasjoner.
– Men det er ikke slik at en rolle må være god i kamp for å bli dagens helt, bedyrer forfatteren.
– Hvem har du hatt med deg på laget i arbeidet med boka?
– Jeg har hatt stor nytte og god hjelp av mine venner som tålmodig har vært prøvekaniner gjentatte ganger. Utviklingen og skrivingen av spillsystemet har jeg stått for selv. Jeg har brukt frilansere til illustrasjoner og fikk en engelsklærer til å lese korrektur.
– Hva slags planer har du videre for spillet?
– Først og fremst få vi se hvordan spillsystemet blir mottatt. Det er nok det jeg gruer meg mest til.
Spillet selges via Amazon, og det er en egen nettside og Facebookside for spillsystemet oppe og går.
– Jeg skal prøve å få boka avgårde til spillanmeldere rundt i verden, samt spillbutikker i inn- og utland.
Det er første gang Røssland publiserer et rollespill, men han har tidligere designet spill til privat bruk.
– Jeg har lenge hatt en drøm om å lage mitt eget spillsystem.
Rødboka og fremover
Røssland er gift og har to barn på 8 og 9 år. Han bor i Grimstad og jobber i Arendal ved Sør Stangebye Reklamebyrå (SSR) med webutvikling, 3D modellering, film og programmering. Han har tidligere bakgrunn som dataspillutvikler. Han vokste opp i det lille tettstedet Husnes, ved utløpet av Hardangerfjorden i Hordaland.
– Jeg ble introdusert til rollespill da jeg var 12-13 år. Broren min hadde en klassekamerat som drev med rollespill, og jeg ble med på disse seansene. Jeg begynte allerede da å lage mine egne små rollespillsystemer som jeg igjen spilte sammen med mine venner. Er usikker på hvor bra disse egentlig var.
– En jul på 80-tallet fikk jeg den norske versjonen av Dungeons & Dragons i gave. Det ble starten på et langvarig forhold til dette systemet, som videre gikk over til Advanced Dungeons & Dragons og videre til nyere versjoner av Dungeons & Dragons og Pathfinder. Jeg har også spilt en del Call of Cthulhu, Vampire, Dark Conspiracy og selvproduserte spill underveis.
– Nå for tiden er det mindre tid til rollespilling, men 2-4 ganger i året samles en gjeng nye og gamle venner på en avsidesliggende hytte for å spille rollespill flere dager i strekk. Ellers blir det en del brettspilling sammen med venner her i byen, og av og til litt rollespilling.
I det bitte lille norske miljøet av spilldesignere er Røssland et foreløpig ubeskrevet blad.
– Jeg har kun vært aktiv på lokalt og privat nivå, og har nok aldri hatt noe ønske om å stikke hodet ut fra nerderommet mitt og bli kjent, men nå ble det bare slik, sier han.
Les mer spennende Grimstad-stoff fra Imagonem: Hyller Cthulhu-initiativet i Grimstad
[…] jeg så det. Dritkult! For ikke å snakke om han med Insight-systemet. Den kom fra […]