Hyller Cthulhu-initiativet i Grimstad

CthulhuDen profilerte imamen Mad Mullah Hastur støtter oppropet om å bygge en 34 meter høy statue av den kosmiske entiteten Cthulhu i Grimstad.

Oppropet «Reis en statue av Cthulhu i Grimstad» har i skrivende stund samlet 151 underskrifter til støtte for kravet om en 34 meter høy Cthulhu-statue foran det nedlagte postkontoret i den idylliske sørlandsbyen.

Profet, prest, spåmann, gul konge og ikke minst imam Mad Mullah Hastur gir i et eksklusivt intervju med Imagonem sin helhjertede støtte til initativet.

– Mullaen synes det er flott man får til et initiativ som kan trekke Cthulhus oppmerksomhet mot den norske kyst, sier han til Imagonem.

Cthulhu er for de troende en kosmisk entitet som har eksistert siden en gang før tidens begynnelse, og for tiden ligger og sover i den undersjøiske byen R’lyeh, som vel i begrenset grad minner om Grimstad. Halvguden ble først dokumentert i verket The Call of Cthulhu (H.P. Lovecraft 1928), som blant annet har inspirert det populære rollespillet Call of Cthulhu (Chaosium 1981).

Mulla Hastur mener det vil kunne være en stor gave til Sørlandet og Norge for øvrig med en statue som den skissert i oppropet.

–  Det er et faktum at norsk arkitektur og bykunst er preget av kjedelige, euklidiske former. Det ville vært kjekt om vi fikk en skulptur som brøt med konvensjonell geometri, sier han, og utdyper:

– Det med geometrien handler hovedsakelig om at Cthulhu er en såpass fiffig fyr at han både er og ikke er her. Dermed kan han også anta dimensjoner som ikke eksisterer, rent geometrisk sett. Psykosen som inntreffer som følge av denne estetikken er ganske fortreffelig, og det unner jeg alle i Grimstad.

Det kan likevel være skjær i sjøen for et på alle måter fortreffelig prosjekt. Fredag gikk Grimstad-mannen Børre Olsen ut i lokalavisen Grimstad Adressetidene og tok til orde for en statue av den konkurrerende guddommen Jesus Kristus mellom det tidligere Posthuset og bryggekanten i byen. Dette er samme sted som Cthulhutilbederne ønsker å oppføre sin statue.

– Man må være litt fremsynt. Nå er det litt gammeldags med Jesusskulpturer. Rio de Janeiro har en, men ingen byer i verden kan smykke seg med ikke-euklidiske skulpturer av Cthulhu. Hvis Grimstad kunne fått en ville det virkelig satt byen på kartet, og Grimstad ville kunne smykke seg med tittelen «Nordens Innsmouth», sier mullaen.

Mad Mullah Hastur. Foto: Kristin Kvinge.

Mad Mullah Hastur. Foto: Kristin Kvinge.

Det finnes likevel skeptiske røster. Kilder Imagonem har snakket med, som ønsket å forbli anonyme av frykt for eget liv og mentale helse, sier Cthulhu-dyrkelsen kan knyttes til en rekke tilfeller av ritualdrap, akutte sinnslidelser og generell angst i den menneskelige delen av jordens befolkning. Mullaen velger å se positivt på det:

– Det finnes mange mennesker som har en generelt negativ innstilling til livet. De bør prøve å snu litt på det. Tenk på sekterisme som sosiale aktiviteter og et sosialt fellesskap. Ritualer er fellesaktiviteter som binder sammen lokalsamfunn og familier i et vidunderlig incestuøst samkvem, sier han.

– Når det gjelder dette med galskap handler det hovedsakelig om alternative perspektiver. Det blir en veldig normativt å omtale en Cthulhuindusert psykose som galskap, og ikke for eksempel en transcendental opplevelse.

– Er Cthulhu-dyrkelsen en organisert religion?
– Den er løst organisert. Man må ha en ganske bred forståelse av organisasjon. Organisasjonen er ikke basert på tradisjonelt hierarki og kommunikasjonsformer. Der andre benytter seg av internett og telefoni, benytter Cthulhutilbedere seg av drømmer og mareritt. Man kan si det er en drømmebasert organisasjonsstruktur, sier Mullaen.

– Hvem bør finansiere Cthulhustatuen?
– Jeg mener Staten bør komme på banen. Vår nye regjering bør vise at de mener alvor med å støtte kultur og kunst her til lands, og hive alt de har av budsjetter på dette prosjektet. Jeg vil foreslå kunstneren Vidar Brattlund Mæland, som også har laget en skulptur av meg.

– Har imamen noen ytterligere kommentarer, eller oppfordringer til kommunestyret i Grimstad?
– ‘Ia! Ia! Cthulhu Fhtagn!

Trackbacks

  1. […] Les mer spennende Grimstad-stoff fra Imagonem: Hyller Cthulhu-initiativet i Grimstad […]

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English