Sjanse- og handlingskort

Lei av terninger? Imagonem presenterer Sjanse- og Handlingskort fra Itras By. ‘,’

Regeltekstene under er hentet fra Itras By, et norsk rollespill som blir utgitt i løpet av 2008 og er skrevet av Ole Peder Giæver og Martin Bull Gudmundsen. Sjansekortene er også i hovedsak av Giæver og Gudmundsen, med enkelte bidrag fra Håken Lid. Handlingskortene er laget av Matthijs Holter. Alle kortene er noe omarbeidet og formgitt av Håken Lid.

Får du det til? Trekk et kort!
Last ned: Handlingskort

I Itras by bruker man handlingskort til å finne ut om rollene får til det de prøver på, og hvordan det går. På kortene er det skrevet forskjellige måter situasjonen kan endre seg på. Selve kortene finner du noen sider lenger frem, nedenfor går vi gjennom bruken av dem.

Stort sett flyter spillet avgårde utelukkende basert på samtaler, etter rådene vi gir om improvisasjon over. Spillederen beskriver spennende steder og spiller biroller. Spillerne tar intiativer ved å fortelle hva rollene gjør, og snakker seg imellom og med birollene. Av og til har man imidlertid lyst til å øke spenningen og uforutsigbarheten ved å legge til et element av tilfeldighet.

Vi bruker to kortstokker i dette spillet. Den ene er sjansekortene, som vi kommer tilbake til senere, den andre er handlingskortene. Det er disse man av og til kan bruke til å avgjøre utfallet av en handling rollen prøver seg på.

Bla noen sider fremover og ta en kikk på kortene. Som du ser forteller de ikke bare om du har fått til det du ville; de sier også noe om hvordan situasjonen kan ta uventede vendinger. Disse kortene er designet for å gi støtte til improvisasjonen. Akkurat hvordan tolkningen av kortet blir er opp til den spilleren som tolker det, men man bør kanskje ikke la hele handlingen stå og falle på ett kort. Trekker du kort for å «prøve å finne ut hvem den mystiske fienden er» og får et ja-kort, er plutselig halve eventyret over.

Det passer bra å be om et handlingskort når:

 1. Du har bestemt at rollen din skal gjøre noe.
 1. Denne handlingen er for vanskelig til at hvem som helst kunne klare det, men ikke aldeles umulig.
 1. Utfallet av handlingen vil påvirke resten av eventyret.

Når du ber om et kort, er det en av de andre spillerne som trekker kortet, leser det, og forteller hva som skjer. Denne spilleren har lov til å overta for både deg og spillederen: Både ting som skjer med din rolle, og hva som skjer med verden rundt, kan være med i beskrivelsen.

Selv om det til syvende og sist er du som bestemmer deg for å be om et handlingskort, har de andre spillerne lov til å komme med forslag det når de synes at det passer.

 • Kanskje du skal trekke et kort?
 • Nå syns jeg du burde trekke et kort!
 • Hoppende harmonika, nå hadde det jammen passet med et lite kort!!!!

Spillederen kan også komme med slike oppfordringer, men den endelige avgjørelsen er din.

Hvis du er vant til spill der man bruker terninger og ofte triller tester kan det virke naturlig å trekke handlingskortene hver gang rollen din støter på en hindring. Vi synes ofte det er fint å improvisere frem det meste av handlingen helt fritt, og krydre med handlingskortene kun i helt spesielle tilfeller. Noen retningslinjer for bruk av handlingskortene.

 • Ikke trekk nye kort før man har spilt ut konsekvensene fra forrige kort.
 • Det bør ikke trekkes mer enn ett kort per scene.
 • Hver spiller bør ikke trekke mer enn to-tre handlingskort i løpet av en episode.
 • Spilleren  som skal tolke kortet må gjerne be medspillerne om tips og innspill  hvis han er usikker på hvordan kortet skal tolkes.

Alternativ regel: istedenfor at kun én spiller tolker kortet tar man runden rundt bordet. Alle, bortsett fra spilleren som ber om at kortet skal trekkes, kan komme med hvert sitt forslag til hvordan kortet skal tolkes. Spilleren som ba om at kortet skal trekkes velger et av forslagene.

Sjansekortene
Last ned: Sjansekort

Hvert spilltreff har spillerne, og det inkluderer spillederen, lov til å trekke ett sjansekort hver. Disse er beskrevet bakerst i boken, og påvirker handlingen på ulike vis. Hvert kort har en tekst som forklarer hvordan det skal brukes. Noen kort er positive for rollen, mens andre er designet for å gi dem trøbbel. Spillerne velger når i løpet av spillet de trekker kortet; de er ikke nødt til å trekke, men det blir mer spennende hvis de gjør det.

Spilleren som trekker kortet er alltid den som forteller hvordan det skal tolkes, med mindre noe annet er presisert på kortet.

Rammene for virkeligheten i Itras by er alt annet enn urokkelige. Sjansekort griper virkeligheten ut av skjebnens hender, og overlater den til spillerens fantasi eller den ville tilfeldighet. Noen kort gagner deg, noen kort skader deg, og du kan ikke på forhånd vite hvilket kort DU holder i hånden.

Sjansekortene er laget slik at de kan fotokopieres på tykke ark og klippes ut.

Kortene skal særlig gjøre to ting. For det første skal de gi spillerne økt makt over fortellingen, for det andre å underbygge den surrealistiske tematikken i spillet. De har også en slags oppdragende funksjon, i det at de lærer dem som ikke kjenner Itras by fra før om mulighetene i spillet. Sammen med handlingskortene bidrar de til å utfordre spillederens «absolutte» autoritet.

Noen ganger vil kortet man trekker virke snålt i situasjonen, likevel er det mulig å gjøre alle til en del av handlingens gang. Sjansekortene utfordrer spilleders og spilleres evne til fortolking og improvisasjon, og gir spillet et element av uforutsigbarhet som også kjennetegner byen det foregår i.

Hver gang et sjansekort trekkes skal det leses opp høyt, slik at alle som er tilstede får med seg hva som skjer. Et sjansekort som blir trukket må brukes, spillerne har ikke lov til å ombestemme seg når de har lest teksten.

Dette er blant de få absolutte reglene i spillet, og dere vil få en bedre opplevelse av Itras by om dere følger den.

Hvis det er noen av kortene du ikke liker, eller som har en tendens til å dukke opp ofte, kan du ta det ut av kortstokken. Dere oppfordres også til å lage egne sjansekort.

Hvis du ikke kommer på et bra bruksområde for kortet kan du:

 • Spørre de andre spillerne om tips. «Hva gjør jeg med Draumlingen nå?»
 • Ta en pause hvis det passer i spillet, og tenke deg litt om. (Bare hvis det passer! Røykepause-tid, liksom).
 • Bruke den første og beste nødløsningen du kommer på og la spillet bevege seg videre.

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English