Tingenes tilstand

Steve Jackson har utgitt sin årvisse Report to the Stakeholders, et dokument det er verdt å få med seg for alle som interesserer seg for spill. (Ja, dere elektronpushende dataspillgamere også; en eller annen ideutveksling med dødtreindustrien er involvert i annenhver gode dataspillfranchise der ute.)

Hvor er penga?

Det er en viss ironi i det faktum at 80% av Steve Jackson Games’ inntekter kommer fra en kortspillserie, mens rollespill er et break even-prospekt – samtidig som kortspillserien det gjelder er en dungeoncrawlparodi. Rollespill er altså fremdeles populært, og bøttevis med dataspill bygd over samme lest som D&D gir massiv gjenkjennelsesverdi. Må man tolke det slik at verden liker rollespill, men spiller dem ikke? Eller er det slik at SJGames ikke lager de riktige spillene, til tross for satsing på en rekke digitale Dungeon Fantasy-supplementer til GURPS? Hvilke rollespill er det som selger i stedet? Eller blir spillene spilt, men ikke kjøpt?

Og hva betyr det for meg?

Din lokale spillpusher vil kunne levere i år også; bekymringene fra i fjor er over – ihvertfall for Steve, som har hatt et godt år for tredje år på rad, finanskrise eller ei. Men om du liker de tradisjonelle 1001-bøker lange rollespillseriene fra de tre foregående tiårene, kan utvalget på hyllene komme til å virke litt skrint. De virkelige godsakene blir å finne på nettet, som pdf.

Tunge veivalg

Blant fjorårets milesteiner nevner Steve den store D&D-rettssaken. Piratkopiering av Player’s Handbook 2 kan ha vært den utløsende grunnen til at Wizards sluttet å selge produktene sine online. Sammenligner vi med SJGames’ veivalg, kan Wizards’ platebransjeaktige fremferd vise seg å ha vært et feilgrep – pdf-satsningen selger ikke like bra som papir, men går mye fortere i pluss.

Og hva betyr det for meg?

Du må på the Pirate Bay hvis du vil ha elektronisk backup av D&D-bøkene dine. Ellers? Kommer an på hvilken stilling du inntar i copyrightstridene.

Forandring fryder?

Mesteparten av indiemiljøets virksomhet ser ut til å basere seg på pdf-formatet – både for spilltestdokumenter og gratispublikasjoner, for elektroniske publikasjoner eller bundles – pakker med papirprodukt og pdf inkludert. Listene over gratisspill er omfattende og varierte. Ser vi på SJGames’ resultater, kan det virke som om satsning på elektronisk distribsjon ikke er begynnelsen på piratenes vidunderlige, ustoppelige infososialistiske revolusjon hvor alle data er gratis for alle, men heller er et symptom på et krympende marked, hvor man bytter tilgang til et stort, men lite lønnsomt marked med et mindre, men lønnsomt marked.

Og hva betyr det for meg?

Er spillhobbyen døende? Blir bordspillerne slukt av WoW-kidsa? Kommer noen overhodet til å spille rollespill om fem år? Neppe – underholdningsgiganter som tegneserie, spill- og filmindustrien får det meste annet til å se ganske puslete ut, og vi har hørt om både fallende himmel og ulv i kjømda før. Noen som husker hatet og de gruelige spådommene som grodde frem i kjølvannet av Magic: the Gatherings suksess?

[Link]

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English