Håndlaget

For mange er spill noe man kjøper på bokhandelen. Men enkelte av oss finner ikke det vi trenger der. Levende rollespill krever tilpassede kostymer og rekvisitter. De færreste av bordrollespillenes ferdigpakker har nådd opp i konkurranse med spillederes egne kreasjoner. Minatyrmodeller må males, kart må tegnes, kjoler sys, brikker støpes, kort trykkes, og lokaler innredes. Så hvor går man hen for å ordne alt dette?
Bilde CC-BY-NC-SA Whiteforge

Hobbybutikker er gjerne første stopp på leting etter den perfekte spilldingsen – men kvalitet, utvalg og pris er ikke alltid den beste; bor du i nærheten av en stor by, eller har budsjett og tid til å bestille online, kan det lønne seg å forske litt på materialutsalgene (og materialene!) som årntlige håndverkere og kunstnere bruker. Plakatlakk gir sjelden helt det samme resultatet som okerpigment løst i linolje, og for ni av ti fantasylaivere er det sistnevnte som gir effekten man drømte om. Oslinger anbefales en kikk på gullgruven KEM (kunstnernes eget materialutsalg). På den annen side vil man sjelden finne nyttige ferdiglagde saker, som rare knapper og mønsterpapir på materialutsalgene.

Trykkebutikker kan lage kort, spillebrett og brikker i papp eller plast, med eller uten laminat, fra innsendte filer. Men for de som har egen skriver, finnes det hjelpsomme internettmennesker å ty til. Husk at laserskrivere og kopimaskiner generelt er svært kresne på hva slags papir man putter i dem, mens enkelte blekkskrivere tygger seg gjennom alt opp til og inkludert grovt pergament. Bokpapp anbefales som underlag for hjemmelagde spillbrett av de drevne spillklubbgjengerne. Lamineringsmaskiner kommer i  mange slags utgaver; som med printere er dyrere maskiner billigere i drift. Esker og innpakninger er det verre med – særlig om det er snakk om et litt større prøveopplag til spilltestere, og ikke bare en enkelt pakke til din egen spillgruppe. Om du har tålmodigheten og en stødig hånd, vil søkeordet «papercraft» gi deg nok brette- og klippemønstre for resten av livet, inkludert en rekke forskjellige innpakkingssystemer. Alternativt er allslags bokser og esker standardutstyr hos  spesialistforhandlere i papir.

Siden de tidligste tider har det vært en viss overlapping mellom rollespillere og diverse esoteriske ekstremsporter; for ærlig, talt, hva er vitsen med å eie et autentisk replika av en 1500-talls tysk zweihander om du ikke kan ta den med i skauen og kappe et par griser i to uten å ta med deg dine egne bein i samme svingen?  Pyrotekniske effekter og fakirbragder ligger også i et ferdighetsområde vi kanskje ikke bør oppfordre til begynnereksperimentering i her. Trur Eg.
Bilde CC-BY-SA Julia Folsom

Det finnes heldigvis en rekke esoteriske eller tradisjonelle håndverk og kule saker til salgs som ikke bærer  med seg like stor risiko for liv og lemmer. Nettsteder som ThinkGeek selger en god del dingser som kan finne et godt hjem hos en oppfinnsom, ambisiøs eller bare sadistisk spillarrangør. For de som trenger automatisering, software eller elektronikk til spillet sitt er hackeres og mekkeres organisasjoner og verksteder naturlige allierte. Og mens vi er inne på den tråden – om du noen gang tvilte på at 3D-skrivere hadde en fremtid, sjekk ut disse skjønnhetene. For å bestille alle de skreddersydde plastdingser ditt hjerte kan begjære fra sjapper som Shapeways trenger du bare å beskrive saken som en digital 3D-modell. Å lage slike er lettere enn du tror – nettet renner uansett over av spørsmål og gode råd om emnet fra aspirerende dataspilldesignere. Klær og fine hatter er vel og bra på levende rollespill – laivforum.net gjør tilgjengelig tiår med erfaring og info – men det som setter prikken over i’en er gjerne de små tingene; disse er også fine som rekvisitter for mer stillesittende rollespillere. På nettet fins både ekte saker og kopier av personlige effekter brukt gjennom tidene; lommetørkler, snusdåser, teaterkikkerter, øreskjeer, briller, piper, insignia, verktøy… samt reproduksjoner fra berømte fiktive verdener.

Og ennå har vi bare skrapt i overflaten av mulighetene som ligger åpne for den driftige spillskaper; hva burde vært med? Fortell det til onkel Imagonem!

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English