Rollespill som selskapslek

Norge har ikke et spesielt innovativt spillmarked; et tungt etablert forlags- og bokhandlersystem har henvist alt som ikke passer inn i den tradisjonelle roman- fagbok- eller pyntebokformen til heller stemoderlig behandling. Den gang dataspill ble solgt på butikkhyller, var det platebutikkjedene og egne spillbutikker som tok markedet. Spesialbutikker har levd godt på situasjonen, og med muligheten til å bestille over internett har trykksaker bokhandlernes innkjøpere synes ser litt for rare ut i hvert fall i teorien blitt langt mer tilgjengelig utenfor de regionale hovedstedene.

De tradisjonelle bokhandlenes spillhyller domineres av spill som trykkes opp igjen og igjen, av og til med en liten ansiktsløftning (et utall varianter av monopol, med navnene på butikker og gater byttet ut), og et tilfeldig innslag av de mest populære hobbyspillene. Fellesnevneren er at de kommer i en boks. Dette er selskapsspillene, en gruppe kjente og kjære saker som i noen tilfeller har blitt kjøpt og spilt mer eller mindre uforandret i over hundre år.

Hvordan sniker man seg inn i disse hyllene? Først og fremst med en fargerik, familievennlig boks. Sjekk også den detaljerte produktinformasjonen – aldersgrenser, sertifiseringer, antall spillere, spilletid. Alt man trenger for å spille må være i boksen. En av spillerne må kunne åpne boksen, lese reglene, og starte spillet. Enkelte slike spill er så enkle at de ikke selges i butikkene – de går rundt på folkemunne, og spres mens de spilles på kjedelige bilturer, på fest, eller på hytta.

En gang i tiden kom mange rollespill i slike bokser, helt til de ble for omfattende, spesialiserte, og, for ikke å gå rundt grøten, groteskt forvokste, og i litt for mange tilfeller luktet sterkt av Teh Crazies. Så noen spill er nok bedre kandidater enn andre. Lasse Lundins Det var ikke meg fra antologien Nørwegian Style, er et spill som opplagt kunne ha gjort seg godt på spillhermetikk – en velsmurt utvidelse av et eksisterende selskapsspill/drikkelek.

De fleste spill med ambisjoner utover tidtrøyten passer kanskje ikke så godt inn i kategorien «for alderen 7-99, gøy for hele familien», Men det er allikevel verdt å vurdere å legge spillet ditt på boks, ettersom formatet senker terskelen for arrangøren (og distributøren!) med mange, mange meter.

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English