Forbudte fantasier hos Worlds Without End

fahrenheit-451-bradbury-comic-tim-hamilton

Nettsamfunnet for anglofon fantastisk litteratur har ein katalog over bøkar i sjangeren som har vorte forbode – det vil seie, ikkje berre fordømt og boikotta, men fjerna og gjort utilgjengelig av einkvan autoritet. Ikkje overraskande er det dei berykta skulestyra i dei Sameinte Amerikanske Statar som står for incitamentet og ein god del av oppføringane. Politikk, sex og religion er det skumlaste merrikanarane veit, sjølvklart.

Har du nokre bidrag til lista? Finst det heimlege døme på fenomenet? Og kva er det som skremmer dei sensurkåte her på bjerget?

Banned Science Fiction & Fantasy Books | WWEnd.

Comments

  1. Kommer ikke på noen sci-fi eller fantasy-eksempler på stående fot, men Salman Rushdies «Sataniske vers» er fortsatt bannlyst mange steder i verden, Åsne Seierstad ble dømt for ærekrenkelser med sin «Bokhandleren i Kabul» og Anders Behring Breiviks «2083 – A European Declaration of Independence» er neppe å anse som salongfähig, uten at noen av disse er forsøkt utrensket fra norske bokhyller.

    Jeg tror disse er symptomatiske for det som skremmer oss i dag: religion, politikk og injurier – det handler om retten til «den offentlige sannheten». Heldigvis ser det ut til at folk flest er enig i det Voltaire-tilskrevne sitatet: «Jeg utstår ikke det du sier, men vil forsvare med mitt liv din rett til å si det.» – implisitt at åpent bekjente meninger og motforestillinger styrker den allmenne samtale og kunnskapsnivå, så jeg ser ikke for meg bokbål i Norge i overskuelig framtid. Og takk for det. :)

    PS: Det nærmeste vi kommer noe omdiskutert tekst på sex-fronten er, så vidt jeg vet, Tjuven av Rune Belsvik som handler om barns seksualitet. Den ble likevel kjøpt inn på kulturfondsordningen. Det lille som var av diskusjon rundt Fifty Shades of Grey i Norge gikk på litterær kvalitet, ikke seksualitet.

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English