Etter åtte år er spillskaper Øivind Stengrundet (39) klar til å bringe hjertebarnet Vandrerne til verden.
Over øyplaneten Terrenia slynger det seg usynlige bølger av ren energi. Men med rundt 100 års mellomrom slår disse bølgene seg vrang, og danner magistormer. Da forandres alt: øyer fødes eller synker i havet, nye planter skyter opp av bakken, steiner og trær blir levende, katter får seks bein, og andre merkelige ting skjer. Planetens beboere lever hele tiden med uvissheten om hva som vil skje ved neste storm.
Vandrerne er et forbund av utvalgte med mål om å kartlegge verden slik den er i dag, så den ikke skal bli glemt neste gang magien går amok. De løser mysterier fra gamle sivilisasjoner, og hjelper innbyggerne med problemer stormene skaper.
Vandrerne er også et flunkende nytt norsk rollespill. Den første utgaven av spillet ble skrevet i 2007, til en spillskapingskonkurranse på webforumet Rollespill.net. Konkurransen gikk ut på å skrive et komplett rollespill på bare sju dager.
– Jeg var nysgjerrig på hvor minimalistisk et spill kunne være og likevel regnes som komplett. Med det utgangspunktet har jeg bygget videre på manus, sier forfatter Øivind Stengrundet.
I første omgang vil alt salg foregå via nettsiden, vandrerne.net, men forfatteren vil også gå i dialog med lokale bokhandlere og nasjonale spesialforretninger. Nettsalget åpner onsdag 9. september.
Testet med elevene
Selv begynte han med rollespill på begynnelsen av 90-tallet. Stengrundet jobber som lærer ved Trysil ungdomsskole. Han opplevde fin støtte i skoleverket under arbeidet med Vandrerne.
– Da jeg jobbet som lærer på en barneskole for noen år tilbake fikk jeg rollespill inn på timeplanen, med en liten gruppe elever som trengte gode opplevelser og sosial trening mer enn noe annet. Det ga meg en flott mulighet til å teste ut spillet, og mye av det vi gjorde den gangen har kommet inn i det ferdige rollespillet, sier spillskaperen.
Etter å ha gått noen runder med et norsk forlag har Stengrundet til slutt landet på at egenpublisering er veien å gå i denne omgang.
– Forlaget virket interesserte, men pekte på et avgjørende problem: rollespill kommer ikke inn under innkjøpsordningen, som sikrer forlagene et minimumssalg. Spillene faller midt mellom fag- og skjønn-litteratur, og dermed turde ikke forlaget å gi ut spillet. Jeg holdt derfor på å putte hele prosjektet i skrivebordsskuffen, sammen med veldig mye annet, men etter at bekjente med ujevne mellomrom fortalte meg at de spilte det, bestemte jeg meg for å gi det ut selv.
– Kan du si litt om det å gi ut rollespill på egenhånd?
– Da jeg først bestemte meg, gikk det egentlig ganske fort. Jeg undersøkte ulike publiseringsløsninger både innenlands og utenlands, og fant ut at jeg gjerne ville ha eget ISBN-nummer på boka. De fleste utenlandske aktørene opererte med egne systemer, og dermed konsentrerte jeg meg om norske løsninger. De fleste av disse var imidlertid ganske dyre, med høy egenandel og lite utbytte for forfatteren. Dermed endte jeg opp med å registrere et eget forlag, uten å starte enkeltmannsforetak, og registrere meg i ISBN-registeret. Så undersøkte jeg priser ved diverse trykkerier. Den største utfordringen kom kanskje når layout-jobben skulle gjøres, og her skulle jeg nok ønske at jeg hadde mer kompetanse. Men litt svetting og banning senere ble jeg fornøyd, og jeg er veldig stolt over hvordan spillet har endt opp.
Slippfest
Boka Vandrerne er på 120 sider, og inkluderer eksempel-eventyr. Forfatteren sier boka inneholder alt man behøver for å komme i gang med spill. Systemet benytter vanlige spillterninger med seks sider. I første omgang trykkes det 150 eksemplarer.
– Siden jeg har alt liggende digitalt vil det være en smal sak å trykke et nytt opplag. Jeg har valgt ikke å gå bredt ut etter sponsorer eller støtte-ordninger, men jeg er veldig glad for at hjemkommunen Trysil har gitt noen kroner til utgivelsen, sier Stengrundet.
Det blir slippfest i Oslo 3. oktober (sted annonseres på Facebook-gruppen Rollespill.info). Ordinær pris blir 199,- (inkludert porto), mens boka blir noe billigere på slippfesten.
Vandrerne-roman nært forestående
– De viktigste støttespillerne mine underveis har vært deltakerne på det gamle rollespill.net-forumet. Det var her den første utgaven ble lansert, og jeg fikk mange gode råd og tips derfra. Jeg vil spesielt trekke fram Matthijs Holter og Ole Peder Giæver [meg! – journ. anm.], som har vært ivrige pådrivere og spilltestere underveis. Jeg må også takke tidligere undervisningsinspektør Bjørn Matsson, samt elevene som deltok i spillgruppen min på barneskolen.
De innvendige illustrasjonene er alle i sort-hvitt, og det er omkring 30 illustrasjoner fra 9 illustratører i Norge, England og Tyrkia.
– Fordi jeg ville håndtere utgivelsen selv, gikk jeg i utgangspunktet ut med et «billigst mulig»-prinsipp angående illustrasjoner. Jeg hørte litt rundt om noen kunne tenke seg å bidra bare for æren, men jeg innså etter hvert at jeg måtte belage meg på litt utgifter på dette feltet. Illustrasjonene har derfor kommet fra en blanding av glade «amatører» og profesjonelle kunstnere. Hvis jeg skulle gjort det hele på nytt ville jeg nok ha benyttet færre, utvalgte illustratører for å sikre en gjennomført stil, men jeg er veldig fornøyd med måten illustrasjonene har endt opp.
Mange av tekstene i boka har skjønnlitterært preg. Det finnes også korte noveller fra spillets setting på hjemmesidene. Forfatteren er ikke snauere enn at han parallelt med å ferdigstille Vandrerne har skrevet en roman satt til spillets univers! Denne kommer ut senere i høst, også på eget forlag.
[…] er definitivt en fantasy heartbreaker, men det er langt fra Vandrernes chill-out hippievibber. Dette er ganske crunchy high […]