Rollespill i skolen

Du møter en gammel, mektig trollmann. Han ber deg fremsi gangetabellen. Hva gjør du?

«En kriger, en tyv og en magiker står utenfor den mørke hulen. Duskregnet legger sitt slør over kappene deres. De hutrer svakt. En tynn røykstripe siver ut av grottegangen, og vikler seg ut i høstluften. Heltene vet at der inne i mørket ligger den forgylte dragen og ruger på sin skatt. Og at de for å få has på den må vite forskjellen på pluskvamperfektum og futurum.»

Slike scenarier kan skoleelever møte i lærebokspillet Lærelyst, et nytt undervisningskonsept fra Høyskoleforlaget.

– Ideen kom egentlig etter å ha møtt veldig umotiverte elever første gang. Jeg sto i prinsippet fullstendig fast i forhold til å gi dem et pedagogisk tilbud som var lovlig forsvarlig, sier forfatter Rune Andersen.

For tiden jobber han 40 prosent som lærer ved Grimstad ungdomsskole. Resten av tiden samarbeider han med Høyskoleforlaget om å lage nettressurser for Lærelyst, drive kursaktivitet og skaffe lærerne det de trenger for å bruke spillkonseptet.

– Jeg prøvde mye forskjellig for å prøve å finne en felles referansebakgrunn, for eksempel å se film og lese fantasybøker. Så tenkte jeg at jeg kunne lære dem rollespill, og vi begynte å spille gamle Dungeons & Dragons.

AD&D
Andersen elever falt for spillet og etter hvert prøvde han å legge inn oppgaver hentet fra fagplanen istedenfor utfordringene som lå i de klassiske fantasyscenariene fra før.

“Egentlig har jeg en begrenset rollespillbakgrunn” – De var like motivert, og det virket nesten ikke som at de merket at de lærte fag samtidig som de spilte, sier han.

– Dermed fikk man både motivasjonsfaktoren i det å komme seg gjennom et scenario, samtidig som man bruker fagstoffet fra læreplanen, sier Andersen.

30-åringen er utdannet allmennlærer, og jobber nå med en masteroppgave i IKT og læring.

– Egentlig har jeg en begrenset rollespillbakgrunn. Jeg falt veldig tidlig for AD&D, og har spilt litt Call of Cthulhu og Shadowrun. Jeg er også veldig glad i fantasygenren i litteratur.

Skjerm og terninger
I andre enden av telefonrøret kimer det i Andersens mobil, og han unnskylder seg et øyeblikk. Det er en ny skole som vil melde interesse for kurs i bruk av spillet. Bøkene kom ut i august. Det foreligger også «veilederskjerm» og egne terningssett.

– Det er først i år boka har blitt publisert, og vi ikke har drevet noen markedsføring foreløpig. Den starter ikke før i oktober. Via jungeltelegrafen har pågangen likevel blitt stor, fordi lærere har hørt om at elever trives med metoden.

Lærelyst er bygget over en ganske tradisjonell lest, litt i stil med AD&D. Mange av eksempelscenariene inkluderer også en del halvmotiverte slåsskamper, ikke ulikt scenariene til dette spillet.

– Det er en todelt sak: for det første skaper det en del action. Det er også mange forskjellige typer elever. Noen synes det er veldig tungt å jobbe med teorioppgaver. Plutselig kan de profitere på å møte utfordringer rollene deres mester. Andre er gode på fag og teori, og det blir i deres interesse å lære de andre opp i fagoppgavene, slik at de blir bedre krigere og kan hjelpe gruppa, forklarer Andersen.

– På langt nær alle scenarier er like fokusert på slåssing. Det er heller ingen som blir drept i Lærelyst, de forsvinner eller glir ut av handlingen. Spillerne til disse rollene lager seg nye karakterer som de andre treffer igjen i spill. Dette fungerer også som en ventil for elever som ikke er så gode til å ta til seg fagstoffet.

Seksualundervisning
I et av eksempelscenariene møter rollepersonene på en klassisk fantasyfelle: to steinøkser som svinger foran en port de må gjennom. I Lærelystscenariet om seksualundervisning må rollene svare riktig på spørsmål om kjønnssykdommer for å komme forbi øksene. Hvert riktig svar gjør at øksene går saktere.

“Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være kjedelig å lære” – Elevene får et umiddelbart motiv til å finne svaret. Istedenfor et mål om å bli sivilingeniør eller sykepleier om ti år får man en umiddelbar motivasjon til å ønske å vite noe akkurat nå, sier Andersen.

I samme seksualundervisningsscenario møter rollene også to kvinner som lever sammen og spør rollene om det er mulig å få barn uten samleie. Veilederen (spillederen) oppfordres til å få rollene med på en diskusjon av temaer som adopsjon og prøverørsbefruktning. Hvis de svarer godt for seg får de erfaringspoeng.

– Noen av oppgavene kan løses mer som en kode, mens med det mer mellommenneskelige kan løses i spill, som i eksempelet med de to kvinnene. Hovedprinsippet er at elevene skal ha en størst mulig grad av følelse av hva de holder på med.

– Noen av svarene er også rene faktasvar, mens andre er mer opp til lærerens vurdering. Det er viktig at kunnskapen og svarene skal stå i sentrum. Jeg ønsker at elevene skal lære fagstoffet, men jeg skjønner ikke hvorfor det skal være kjedelig å lære.

Erfaringspoeng
Målet er at det man lærer på skolen skal kunne brukes i en spillbit, som utgjør en liten del av skoleuken. Selv om den opprinnelige ideen til Lærelyst dukket opp i forbindelse med spesialundervisning presiserer Andersen at konseptet er ment for elever på alle nivåer.

“Mellom 20-30 skoler har meldt interesse, og de har kun fått vite om spillet via jungeltelegrafen”– Lærene skal kunne fortsette å arbeide som før, men gir elevene erfaringspoeng i tillegg til karakterer. Disse poengene kan brukes i spillet, og lar rollene få til flere ting. Gjennom Lærelyst belønnes innsatsnivået i forhold til nivået man er på faglig, slik at også elever som ikke er like faglig sterke kan gjøre det godt i spillet.

– Mellom 20-30 skoler har meldt interesse, og de har kun fått vite om spillet via jungeltelegrafen.

De siste årene har Lærelyst blitt testet av fire skoler på ungdomsskoletrinnet, under Andersens veiledning. Målet videre er å utvide konseptet til å dekke hele grunnskoleløpet å omfatte barneskoler og videregående skoler.

– Det er viktig at det ikke skal bli en ekstra arbeidsbyrde for lærerne, sier han.

World of Warcraft-kidsa
På nettsidene til spillet vil det blant annet bli lagt ut fagoppgaver lærerne kan bruke.

– Nettressursen som ligger ute nå er veldig foreløpig. De som kommer nå senere er en andregenerasjon som vil være mye åpnere. En lærer vil alltid måtte forberede timene sine, og denne forberedelsen, som man uansett gjør, kan legges inn i Lærelystscenariene.

– Mister man mye ”vanlig undervisningstid” med metoden? 
{mosimage} – Nei. En måte man har brukt spillet på er for eksempel ved å sette opp en dobbeløkt med spill hver tirsdag, der elevene bruker erfaringspoeng de har samlet gjennom vanlig undervisning i løpet av uken. Det går også an å integrere alt fagstoff i et fag i spillet, men det viktigste er at det faglige ivaretas. Rollespill trenger ikke gå ut over fagene. Det går an å kombinere dem.

– Har du møtt elever med tidligere spillererfaring? 
– Det er fryktelig hyggelig å møte disse elevene. De er veldig flinke, og lærer spillet fort. Det er enkelt å lære Lærelyst hvis man for eksempel kjenner AD&D fra før. World of Warcraft-spillere blir også veldig glade for å se dette i skolen.

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English