De gamle er eldst

Av: Ole Peder Giæver

– Onsdagskveldene spiller vi brettspill hos sønnen min. Det blir en god del tyske spill, de har noen virkelig gode spill derfra. Torsdager hender det jeg spilleder Lejendary Adventure eller Castle & Crusades, sier Gary Gygax.

Amerikaneren er 68 år, og bor i vakre Lake Geneva, Wisconsin. For 32 år siden grunnla han og Dave Arneson hobbyen din, da Dungeons & Dragons ble publisert i 1974 på forlaget TSR. Gygax synes ikke rollespill har forandret seg nevneverdig siden den gang.

– Det grunnleggende er det samme. Måten man presenterer system og utvikler spill har selvsagt blitt noe forbedret, men stort sett har ikke noe forandret seg siden opprinnelige D&D.

Hva er de største forandringene de siste 30 åra?
– Bortsett fra at det har blitt mulig å spille over internett er det ingen ting som har skjedd. Den eneste forskjellen er at man har fått ferdighetsbaserte systemer. Det er disse jeg selv foretrekker å spille. Det gir mer fleksibilitet enn et klassebasert system, sier Gary.

3.0 suxor
Dungeons & Dragons har vært gjennom et utall opplag og inkarnasjoner siden fødselen. I 2000 lanserte Wizards of the Coast den kraftig justerte tredjeutgaven. Gygax er ingen stor fan.

– Det er alt for mange regler. Spillet har mistet noe av gruppesamarbeidstanken, mistet arketypene og blitt mer en form for hack & slash med superhelter. Men det er veldig populært, og jeg regner med at når fjerdeutgaven kommer vil det ligne mer på World of Warcraft-dataspillet enn noe annet. Hvem kan klandre dem for det? World of Warcraft er kjempepopulært.

Hvis du kunne tvunget én person i verden til å spise en 1ed DMG, hvem ville det vært?
– Lorraine Williams.

(Williams kjøpte seg opp i TSR i 1984 og kjørte selskapet på ræva i den grad at det til slutt kunne bli kjøpt rubb og stubb av oppkomlingen Wizards of the Coast i 1997. Hun skal heller ikke ha vært særlig glad i rollespillere. Journ. anm.)

Mange spill, få kjøpere

Hva syns du om dagens indie-utgivere?
– Det er tydelig at det er for mange utgivere for markedet. Kjøpergrunnlaget vokser heller ikke, siden Wizards of the Coast ikke fokuserer på at det skal øke. Markedet er lite, og overbefolket av produkter. Indie-utgiverne kommer og går. De dukker opp, blomstrer og forsvinner.

Hva burde Wizards gjøre for å øke kjøperbasen?
– Annonsere mer i blader og alle andre medier de kan for å tiltrekke nye spillere. De burde definitivt ha begynnerutgaver av D&D som er billige å kjøpe, lette og spille og som kan trekke inn nye spillere. Da vi drev TSR prøvde vi som best vi kunne og annonsere, både på TV og i magasiner.

Driver du noe med laiv?
– Nei, det er ikke noe jeg er særlig interessert i. Jeg ga det opp da jeg var rundt 12 år gammel, men jeg synes ikke det er noe gæærnt med det. Det var en stund laivere brukte å komme og spille Vampire her i Lake Geneva. Folk i byen ble opprørt over det, så de måtte kutte det ut etter en stund. De hadde ingen anelse om at jeg så dem spille, men jeg er sikker på at de hadde det gøy.

Vold og drapstrusler

Gary er heller ikke selv helt fremmed for at ikke alle er like glade i rollespill. På midten av 80-tallet var det flere kristne sekter som hevdet at D&D førte til djeveldyrking, vold og annen elendighet.

– Jeg brukte å motta drapstrusler fra folk som ringte kontoret nattestid og sendte brev. De mente jeg gjorde djevelens arbeid, og at de som gode kristne burde ta livet av meg. Det var helt latterlig. Men det er 20 år siden det har vært noe problem.

I 1999 lanserte Gygax rollespillet Lejendary Adventures, og han jobber fremdeles med å publisere tillegg til dette.

– Nå for tiden foretrekker jeg systemer med få og enkle regler. Med Lejendary Adventure har jeg skapt et system som er enkelt og et ferdighetsbasert system samtidig som det bærer i seg essensen av klassebaserte systemer. Vi jobber også med et svært multiplayer-dataspill basert på rollespillet.

Verdensbygger

I skrivende stund har Gygax blant annet overoppsyn med utviklingen av 24 rollespillmoduler, et dataspill og bokserien Gygaxian Fantasy Worlds, med generiske råd til spilledere.

– Jeg jobber i vei som vanlig. Jeg har prøvd å halvpensjonere meg, men det virker ikke som jeg får det helt til, sier han.

Fantasy Worlds-serien tar for seg er slikt som verdensbygging, nasjonsbygging og slottsbygging.

– Verdensboka er egentlig bare en bok med lister over ting man trenger å vite, sier Gygax.

Fra hjemmesidene til forlaget:

«Denne boka er ikke tynget ned av stemningstekst, men er en samling militant velorganiserte definisjoner, lister, tabeller og oversikter (…). Et arsenal av trær, urter, rustninger, våpen, terreng og mye annet.»

Ingen kan ta det fra ham: Gary er Old School.

Trackbacks

  1. […] here. Norwegian only, I’m afraid. I’m sure there are more interesting interviews in English […]

  2. […] Spillfanatikere i alle aldre bruker anledningen til litt våtøyd nostalgi – sjekk hva folka hos Steve Jackson Games, Wizards og Kobold Press hus’er fra gamle da’er. En del andre datoer er riktignok også aktuelle for markeringen, noe som ga NYMag og The Guardian en unnskyldning til å publisere sine markeringer for en måned siden. Mens vi venter på at femteutgaven lanseres på GenCon i august anbefaler vi å markere det runde tallet med å gå tilbake til vertshuset og kontemplere Ole Peder Giævers intervju med Gary fra 2006. […]

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English