Lever av å slå barn

Imagonem har møtt danske Claus Raasted – Tufte-stjerne og profesjonell laivarrangør.

– Du kan på mange måter si at jeg lever av å slå barn, sier Claus Raasted (27), som i tre år har levd av å arrangere levende rollespill.

Claus er et kjent fjes i hjemlandet, etter å ha deltatt i de første to sesongene av «FC Zulu», den danske forløperen til «Heia Tufte». Barnemishandlingen han spøker om viser til latexsverdene de danske barna bruker til å denge hverandre med på laiv.

– De fleste laivene i Danmark er fantasyarrangementer for barn. Jeg merker en tydelig forskjell fra miljøet i Norge, der de fleste deltakerne er voksne og laivene gjerne strekker seg over lenger tid, sier Claus.

100.000 ofre
Det er anslått at omkring 100.000 barn under 15 år driver med laiv i Danmark.

Claus jobber med å arrangere laiver for barn og bedrifter, og holder kurs og foredrag om rollespill.
– Det finnes en del danske rollespillpedagoger. Vi er nok bare fem personer som gjør dette på heltid, men mange har det som deltidsjobb.

I 2004 ga Raasted sammen med pedagogen Lars Andersen ut boken «Rollespil for børn og voksne.»
– Ved hjelp av boken og min TV-opptreden har jeg blitt noe av en autoritet på rollespill i det danske samfunnet, sier han.

I sommer deltok Raasted på laiven «Norges Dæmring», sammen med to av Pegasus utskremte medarbeidere. Laiven hadde omkring 30 deltakere, varte seks dager og var satt til Norge i 1829. Claus er svært imponert over arrangementet.

– Denne uken har vært fantastisk, det har tidvis vært meget intenst. Vi har nesten ingen laiver av denne typen i Danmark; med så lang varighet og laget for voksne spillere.

Barnslige dansker
– Laivene i Danmark er generelt meget korte. Barnearrangementene varer gjerne fra 4-5 timer, der barna går ut i skogen, får sverd og uniform og kjører i vei, som regel med meget enkle plot.

– Det det norske miljøet kanskje kan lære av Danmark er at det er viktig å få med nye spillere. Selv hvis 90.000 av de som nå laiver faller fra har vi stadig 10.000 laivere igjen. Det handler også om image: I Danmark er rollespill hot, og alle vet hva det er. Det har litt nerdepreg, men er svært populært, og voksne mennesker synes det er spennende. Det er nok likevel en utbredt oppfatning om at laiv kun er for barn, siden hobbyen domineres av yngre deltakere. Vi mangler voksenarrangementer som Norges Dæmring.

– Laivmiljøene i Norge, Sverige og Finland har en del utveksling, og jeg håper Danmark kommer mer med. Det har blitt laget noen fellesskandinaviske laiver, som gjerne vært litt avantgarde, som norske «Panopticorp» og svenske «Mellom Himmel og Hav». Jeg tror miljøet i Danmark vil utvikle seg etterhvert som folk bli eldre.

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English