Agabadan – Et virkelighetsspill

-Matthijs Holter

I mai går virkelighetsspillet Agabadan av stabelen. Deltagerne spiller seg selv – med et alternativt syn på virkeligheten. Kanskje spiller du en UFO-fantast som står på bakketopper med peileutstyr ved midnatt. Kanskje en religiøs fundamentalist som ser engler i solnedgangen. Eller kanskje snakker du med Mikke Mus gjennom TV’en og får høre hvordan verden egentlig henger sammen.

Agabadan er altså ikke helt det samme som en vanlig fantasy-laiv. Noen kaller det en pretto*-laiv, andre etsåkalt «eksperimentelt» rollespill. Vi kaller det et virkelighetsspill – fordi Agabadan skiller seg fra vanlig laiv på et par måter.

Ingen fiktive roller. I en vanlig laiv lager du – eller får du utdelt – en rolle med bakgrunnshistorie, relasjoner osv. I Agabadan spiller du deg selv, med din virkelige familie, jobb og vennekrets. Men det er en endring: Du tror på noe du ikke tror på i virkeligheten. Du har et annet virkelighetssyn.

Brukerskapt innhold. I en vanlig laiv vil slu og skarpe arrangører skape et miljø, en verden å spille i. De vil sette opp et plott og intriger du skal vikles inn i. I Agabadan spiller du i vår verden – men du og de andre deltagerne bygger den ut. Dere endrer hverandres syn på hva som egentlig er – og hva virkeligheten betyr.

Skiftende intensitet. I en vanlig laiv spiller man et par dager i strekk, og målet er å være «i rolle» så mye som mulig av tiden. I Agabadan dupper du inn og ut av spillet som det passer deg. Noen dager glemmer du kanskje spillet helt – andre dager fyller du med ritualer, kreativ aktivitet og interaksjon med andre deltagere. Og noen ganger… vil andre deltagere kontakte deg når du minst venter det.

Ingen forberedelser. I en vanlig laiv syr – eller låner – du et kostyme, pakker sekken full av varmt fottøy og snekrer deg en landsby. I Agabadan gjør du ingenting før spillstart. Det å stille deg åpen for verden og veve et nytt verdenssyn er en del av selve spillet; den første uken brukes bare på det.

Grønn hjemmeside. De fleste laiver har gjerne røde, blå, gule eller svarte hjemmesider. Vår er grønn, og inneholder informasjon om laiven. [Sjekk den her] (Død link -red.).

* «Pretto» = «pretensiøs».

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English