Fektemester Bob Anderson er død

Bilde CC-NC-ND av Legofenris

Koreografen, stuntmannen, skuespilleren og olympiafekteren som fektet for Vader i Star Wars og sto for fektingen i filmer som The Moonraker, Highlander, The Princess Bride, The Lord of the Rings, Hobbiten og en rekke andre filmer ble 89 år gammel, ifølge the British Fantasy Society og CBS News.

Anderson var dermed mer enn en fjerdedel av erkeskurken over alle skurker, Darth Vader. (De tre andre delene var David Prowse (kropp), Sebastian Shaw (skamfert hode) og James Earl Jones (uforglemmelig stemme); alt i alt har Vader bestått av 11 personer på det store lerretet). Han var fra 50-tallet av og helt til det siste med på å utvikle en kunstart som har preget den globale kulturen, og filmmediet som helhet; hans arbeid gjenoppvekket hendøende kampkunster både ved å skape entusiasme for kunsten, og ved å inkorporere historiske fektestiler i filmkoreografien.

For de interesserte anbefales blant annet the Guardians billedserie, et dypp i wikipedia, en googlerunde etter tekster som denne dybdeartikkelen om lyssabelkampenes koreografi, bakgrunn og historie, dokumentarfilmen  Reclaiming the Blade, eller ta en kikk på sakene til Nick Gillard, Andersons arvtager på Star Wars-settet. Og masse masse mer.

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English