Stop Online Piracy Act: Betyr den slutten for fankultur?

Bilde CC-BY ToobyDoo

OPPDATERING 18.01.12: Internettet streiker. I dag går en rekke større nettsider i svart i protest mot SOPA. Les Electronic Frontier FoundationAmercian Cencorship og Wikipedia for mer informasjon.

Om du følger utviklingen innenfor internettpolitikk, har du kanskje allerede hørt om SOPA. Loven som skal stoppe piratvirksomhet i USA ved å tvinge internettilbydere til å stenge nettsteder som gjør innhold tilgjengelig i strid med kopiretten.

Gled deg. Denne loven legger nemlig all makt i dine hender; faktisk lar den deg gjøre et hvilket som helst nettsted utilgjengelig i USA – fra domenenavnet og ned, når som helst, hvor som helst. Dette fordi loven pålegger leverandørene å gjøre et nettsted utilgjengelig med en gang de får en klage.

«Men folka jeg vil pisse på har ikke brutt noen kopirettigheter» tenker du kanskje nå. Ikke noe problem, lille troll – bare finn noe annet på nettstedet som er i strid med kopiretten. Eller kanskje noe som kan se litt ut som det er det. Husk at en total blindhet for sitatrett og slikt er din venn her. I verste fall kan du låne strategier fra piratjegerne, for eksempel ved å legge opp ditt eget materiale under et annet navn, for så å klage det inn, eller ganske enkelt sende inn en strøm av falske anklager. Loven ordner resten; for sikkerhets skyld må tilbyderne da økse ned hele domenetreet, ikke bare informasjonen du sladrer på.

Neuroglyph Games uttrykker sterk tvil om denne utmerkede strategien for å innføre en anarkistisk, DIY-versjon av mutually assured destruction på nettet – og det skal ikke stikkes under en stol at verdens nerdemiljøer kommer til å herjes hardt av denne loven. Neuroglyphs tese er at fankulturer, for eksempel D&D-spillere, er nesten like rablende gale som plateindustrilobbyistene som har betalt for gildet; loven deler i praksis ut en atomkoffert per snute, og når støvet etter Traddnerdenes edisjonsflammekriger har lagt seg, vil det ikke være mye deltakerkultur igjen, hverken på nettet eller på spillklubbene. Men vi her i Imagonem har Troen. Fra den radioaktive glassørkenen Fandoms Fall etterlater seg skal en ny, indiehimmel og en ny, terningløs jord stige frem!

Eller kanskje ikke. Loven utgjør en alvorlig trussel mot deltakerkulturens helse, men av andre grunner enn nerdevreden. USA og det engelskspråklige nettet står sentralt som global leverandør av underholdning. Trusselen er nok mer utkrøpen og mindre opplagt enn Neuroglyph ser for seg. Store firmaer misbruker allerede varslingssystemer for å «beskytte» sitt varemerke, og stilne politiske stemmer de er uenige i. Vi vet av tidligere erfaring at usikkerhet om hva som er tillatt skaper en omfattende kjøleeffekt og høyere terskler for kulturutveksling og deltakelse. Spillkulturens liv og fornyelse beror på deltakelse, utveksling, remixing og engasjement, og kan derfor godt tenkes å fungere som den berømmelige kanarifuglen i gruva. Selv om  man ikke rammes direkte av en slik lov, kan alle som utveksler tanker og idebasert arbeid på nettet ha utbytte av å følge med på saken.

En utmerket gjennomgang av det hele kan finnes på Bricoleur.org, og partisansk men smart dekning kan fås på boingboing.orgs sopa-tagg.

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English