Det Transcendentistiske Manifest

Vi fremholder at rollespill er en kunstform, på samme måte som prosa, malerier, film og poesi. Videre er det vårt syn at dette aspektet ved rollespill har vært noe nær fullstendig oversett. Vår tro er at neglisjeringen av spillenes sanne potensiale skyldes deres historiske og kulturelle røtter. Krigsspilltradisjonen og amerikansk konsumerisme har i en uhellig forening bidratt til å forringe kvaliteten på de kommersielt tilgjengelige spill. ‘,’Transcendentismen søker å bringe rollespillkunsten ut av den åndelige hengemyr den i dag befinner seg i. Den vulgær-banalistiske tradisjon har i for mange år rådet grunnen alene. Stagnasjon har preget både spillenes metode samt deres tematikk. Rollespillkunsten er ennå ung, men blir behandlet som en skjør, gammel mann.

Vi ser en parallell i tegneseriene, et annet ungt medium. Kun de siste tiår har det eksistert en interesse for det kunsteriske potensialet i dem. Typisk nok er det på kontinentet at den viktigste utviklingen har funnet sted. Den såkalte ”Comics Code” hemmet den amerikanske utviklingen. På samme måte mener den transcendentistiske bevegelse at rollespillkunsten blir hemmet, sensurert og banalisert av amerikansk dobbeltmoral og pietisme. Kunst skal provosere, involvere, engasjere og gi økt erkjennelse. Det er derfor med sorg vi konstaterer at det norske spillet Terrorist ikke vil bli utgitt. Det er nettopp i disse dager man kunne behøvd en slik utgivelse!

Det er ikke noe galt med den vulgær-banalistiske rollespilltradisjon i og for seg, på samme måte som det ikke er noe galt ved Margit Sandemo i og for seg. Problemet er de konvensjoner den vulgære tradisjon påprakker oss som kunstnere. Vi blir nødt til å utvikle våre konseptuelle verktøy nesten fra grunnen av, fordi de kommersielt tilgjengelige produkter er så fattige. Vi ser behovet for å utvikle et nytt begrepsapparat, og en utdypet innsikt. Dette kan bidra til en fornyet tolking og formidling av rollespillkunsten. Arbeidet er i full gang innen vår bevegelse, men kun en møysommelig, dialektisk prosess vil gi oss håndterlige begreper og teorier om vår kunstform, som har vært så forsømt. Dette manifestet er kun et av de første famlende skritt.

Hagerupskolen (Se Imagonem 14+15) hadde aspirasjoner som lignet de transcendentistiske, og vi anerkjenner våre forgjengere. Vårt mål er adskillig dyperegående enn bare å utvide rammene for underholdning, eller øke graden av denne. Et spill kan like gjerne være en lidelsesfull opplevelse som en munter. Vi søker bortenfor og utenfor de etablerte konvensjoner, og antar at en rekke nye genre vil vokse ut av Transcendentismen.

Vi fornekter ikke nødvendigvis regler, slik Tømteskolen ønsker. Et av våre verk bestod kun av regler, 300 sider slike. En rekke sammenvevede matematiske algoritmer som med en uhyre grad av presisjon simulerte den fortalte virkeligheten. Atter andre av våre spilltreff har foregått uten at en terning ble kastet. Videre har hele spilltreff gått med til å kaste terninger på hverandre. Vi har grått, ledd, skreket og slått. Se forbi formen, se forbi produktet, se forbi den glinsende overflaten! Se inn i verkets sjel!

Vekkelse er målet. Oppvåkning til en ny innsikt i sannhet, følelser og virkelighet. En ny kontakt, både mellommenneskelig og åndelig, som kan opprettes og forsterkes gjennom rollespillkunsten.

I Tian Tan-parken, Beijing, så jeg en mann male kinesiske skrifttegn på steinhellene. Han malte med vann, klokken var åtte om morgenen. Han var nøysom, forsiktig. Tok seg god tid med hvert penselstrøk. I løper av dagen ville kunstverket hans fordampe i solen, men minnet om det lever videre, både i min og hans bevissthet.

Slik er den transcendentistiske rollespillkunst.

Vulgær-banalismen er død!
Lenge leve Transcendentismen!

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English