Kontrafakt

Dette er en øvelse som kan brukes som forberedelse til et rollespill. Generiske spillsystemer, eller systemer som kan brukes i mange slags verdener, virker best til denne øvelsen. Den handler litt om historie, litt om nasjonalisme, og litt om politikk.

Før man møtes for å lage roller må man gjøre litt hjemmelekse. Bli enige om to land – ett industriland, og ett utviklingsland. Hver deltaker trenger å lese litt om historien til de to landene, og velge en historisk hendelse som fant sted på industrilandets vei til å bli et industriland. Wikipedia er nyttig her, men husk at spesialiserte kilder gjerne har mer spennende detaljer å ta tak i.

Nå skal vi ta disse hendelsene fra industrilandet, og gi dem til et utviklingsland i stedet.

Sammen med hendelsen tar man også ta med så mye man kan finne av ting som måtte til for at hendelsen skulle kunne finne sted, og så mange som mulig av hendelsens konsekvenser. Tre-fire stykker, eller så mange du kan huske uten jukselapp passer fint. Gå rundt bordet etter tur, og fortell om hendelsen du har valgt. Når du er ferdig kan den som sitter til venstre for deg oversette den til historien til utviklingslandet dere valgte. Hva hvis dette hadde skjedd der i stedet? Hva skulle til? Hadde konsekvensen vært de samme? Lag gjerne et veikart over hendelser, årsaker og konsekvenser.
Når alle har hatt sin tur, tar man en ny runde. Gi industrilandet den samme behandlingen, men med motsatt fortegn. Hvilke forutsetninger var ikke til stede? Hvilke muligheter og håp ble aldri oppfylt?

Nå kan dere lage roller som lever i det som kunne vært et industriland, og begynne å spille.

Her er ett eksempel, laget for Primetime Adventures.

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English