Rammene rundt spillet

«Ha som grunnholdning at du skal ha det gøy.

Chill out og tenk deg at du skal ha det moro i kveld; du skal gjøre noe gøy som du liker. De andre liker det også, og de vil ta ansvar for sin egen moro. Ta det løst og ledig og kos deg så mye du kan.» – Matthijs Holter

Ofte foregår spilltreff i et privat hjem, noen ganger på et kongressenter, i en spillklubb, skole eller lignende. Her er noen grep du kan bruke for å sette rammene rundt spill.

Hilse

Dette er jo bare alminnelig høflighet, men kan være lett å glemme. Særlig hvis du ikke kjenner de andre spillerne så godt kan det være fint å håndhilse og si hverandres (virkelige) navn før spill. Hvis dere nettopp har startet kampanjen kan det også være vanskelig å huske hva alle rollene heter. Det kan løses ved at hver spiller har en liten navnelapp på bordet foran seg.

Ritualer

Det kan være fint å ha et åpnings- og avslutningsrituale for å markere at spillet har begynt og at det avsluttes. Ordet «rituale» kan sikkert høres litt voldsomt ut, men det trenger ikke være særlig avanserte greier. Noen forslag: tenning og slukking av lys, spille en bestemt kjenningsmelodi, nedtelling fra én til ti med øynene lukket,

Pauser

Ved intense eller langvarige spilløkter kan det være fint å legge inn noen korte pauser så spillerne kan få luftet hodet/tatt seg en røyk og spillederen kan få tenkt seg litt om. Det er også fint om pausene tas i fellesskap, heller enn at det blir mange små avbrudd med ulike ærender.

Mat

Det kan være fint å lage et måltid og spise sammen i fellesskap før spillet begynner. Hvis en eller flere liker å lage mat kan disse stå for den, mens de andre betaler. Det kan gå på rundgang eller være et fellesprosjekt, avhengig av kjøkkenstørrelse og andre praktiske forhold. Hvis man har litt mat i magen har man også mer «å gå på» i løpet av spilltreffet.

Atmosfære

Det er fint om spillstedet er noenlunde ryddig og fritt for distraherende elementer. Andre ting du kan bruke til å sette stemning: musikk, belysning, «props» (kostymer, kart, tegninger fra spillets virkelighet, gjenstander fra spillets virkelighet og mye annet).

Rosrunde
Etter avsluttet spilling sier hver av spillerne (inkludert spilleder) én positiv ting om hver av de andres spillinnsats, og én positiv ting om egen innsats. Det positive kan være noe som skjedde i spillet eller på et mer abstrakt plan. Helst begrunnes utsagnet kort: «Jeg likte utrolig godt dialogen mellom presten og haugtussen. Det var en veldig intens scene hvor prestens forhold til det underjordiske kom tydelig fram.»

Erfaringsmessig er det vanskeligst å si noe positivt om egen innsats. Det er viktig for at redskapet skal fungere at man insisterer på at alle skal si noe positivt både om seg selv og hver av de andre, og at det skal være et positivt utsagn uten forbehold. Negativ kritikk er forbudt, man fokuserer på hva man likte, og får på den måten fram hva man vil se mer av.

Hensyn og høflighet

Lytt til den som snakker. Ikke fikle med mobilen (skru den helst av). Konsentrer deg om spillet, ikke vertens tegneserier. Still noenlunde nykter og opplagt til spilltreffet. Unngå store mengder utenomsnakk, fokuser på spillet.

Introduksjon
Ordliste
Hva er rollespill?
Noen eksempler på rollespill
– Norske rollespill
– Utenlandske rollespill
Hvordan komme i gang?
Råd til spilleren
– Å lage en rolle
– Å spille rollen
Råd til spillederen
Eventyret
– Kampanjen
Verdensbygging
Rammene rundt spillet
Rollespill.net

Trackbacks

  1. […] – Å spille rollen Råd til spillederen – Eventyret – Kampanjen – Verdensbygging – Rammene rundt spillet […]

Si hva du syns!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Stemmen fra ådalen - en blog om rollespil og historie

En blog om rollespil af Morten Greis. Fra Tryggevælde ådal en dyb klang. Elverpigernes dans. Røre i det hvide slør. Disen hyller landskabet. De gamle stammer krogede trolde.

christines rant

This is my speaker’s corner where I can rant about popular culture, geeky and general stuff that amaze or irritate me. Many things do. Irritate me, that is.

Realm of Melpomene

"I reject your reality and substitute my own!"

nordiclarp.org/

Online magazine about Nordic style larp

anyway.

"I reject your reality and substitute my own!"

Nordic Larper

Thoughts on scandinavian style live action roleplaying

Nørwegian Style

Norwegian roleplaying games in English